Nyhedsbrev

Seværdigheder og kultur i Istanbul

Istanbul

Den Blå Moske
Start i den Blå Moske – et pragtfuldt bygningsværk, som alligevel har mistet lidt af sin gammelkendte charme. Det er en opløftende besked, at den underliggende lugt af sure tæer, der ofte krydrer et besøg i en stor moske, ikke dominerer stedet. Faktisk er moskéen Istanbuls virkelige vartegn med de seks himmelstrakte minareter, som ligger navn til hele kvarteret. Inden for på de hellige vægge er stedet prydet med enestående fliser, som er kendt både i nære og fjerne egne. 
 
Topkapi Paladset
Topkapi Paladset i Istanbul var sultanernes residens i det 15. århundrede til sidst i 1800-tallet. Paladset er ikke blot en bygning, men nærmest en lille landsby. Her kan man blandt andet se sultanernes harems-bygninger, der ofte havde flere end 500 indbyggere. Cirka 300 af disse var konkubiner – elskerinder. Paladset er desuden som taget ud af 1001 nats eventyr. Overalt er det udsmykket med guld, sølv, diamanter og andre ædle eller halvædle sten og metaller. I Paladset er der desuden et arkæologisk museum.

I øvrigt er Topkapi-paladset lige stedet, hvis man vil møde nogle grønne rekrutter fra hæren, støjende amerikanske turister og den sædvanlige hær af platugler, der vil sælge alt fra guidede ture til frimærker og falmede dias. Men et besøg kan alligevel give en positiv overraskelse. I hjørnet af det rum, hvor der opbevares flere af profeten Muhammeds fodaftryk, sidder tit en pæn ældre herre med turban og grøn kjortel og synger fuldstændig live fra koranen. Det er svært at finde en større kontrast end mellem sirlige sanger og de amerikanske turister med hængerøv ned til knæene og rød baseballkasket på sned, der står og stirrer med åben mund. To verdener mødes – den ene bryder ud i sang, den anden tygger tyggegummi.
 
Hagia Sophis
Hagia Sophis er et sandt mesterværk, som blev bygget engang i 537 – en tid med en helt anden slags bygningskunst end hvad vi er vant til i dag. Den oprindelige kirke, som blev konverteret til moské, rummer en historisk og æstetisk atmosfære. Stedet har været et slags museum siden 1932 og indeholder blandt andet flere hundrede imponerende mosaikker.
 
Yerebatan Sarayi
Yerebatan Sarayi betyder det sunkne palads. Der er her tale om Istanbuls største, underjordiske cisterne. Cisternen blev bygget i det fjerde århundrede og udvidet i det sjette århundrede. I dag er cisternen 170 gange 70 meter, og den kan rumme omkring 80.000 kubikmeter vand. I 1987 blev cisternen restaureret og åbnet for offentligheden. Restaureringen bestod blandt andet i at fjerne flere end 50.000 tons mudder og vand. Dæmpet lys, lyden af vand, der drypper fra væggene og sagte musik giver cisternen en forhistorisk, mystisk atmosfære. Et besøg i cisternen er en meget speciel oplevelse, og den er perfekt, hvis man trænger til en pause fra den brændende sol.

Arkæologiske museer
Istanbuls arkæologiske museer holder på andet end støv og tørre mumier, dens samling af nærorientalske gravfund er i en høj international klasse. Det mest fascinerende er gravfundene fra Sidon i Libanon med Alexander-sarkofagen, som er udsmykket med relieffer af Alexander på jagt og i krigsposition.
Museet for gammelorientalsk kunst byder på overvældende oplevelser for enhver arkæologinteresseret, inden for er egyptiske sarkofager med mumier, relieffer og andre fine fund på display.
Hvis man holder af keramik, og især har været forbavset ved moskéernes udsøgte udsmykning af fliser, så skal Keramikpavillonen med på sight-seeingplanen.
I øvrigt ligger museet for tyrkisk og islamisk kunst i nærheden, og det rummer en kronologisk rejse igennem områdets kunsthistorie. Helt klart værd et besøg!

Markeder
Byens gamle centrum byder på alle de største seværdigheder i Sultanahmet, foruden den store basar, krydderimarkedet og landets største koncentration af tæppehandlere, der for de flestes vedkommende enten har en god veninde i Holstebro eller en fætter, der er grønthandler i Nørrebrogade.
 
På vej til en anden seværdighed – Süleymaniye-moskeen – skal man kæmpe sig igennem et enormt marked, der strækker sig over flere gader. Udbuddet af varer er gennemført til det yderste: Alt, hvad der kan være grimt, sælges her til yderst lave priser: bukser, strikkede trøjer, pullovere, alt i nylon, som næppe nogensinde igen bliver moderne uden for Tyrkiet. Hvis markeder får dit hjerte til at banke intenst, så skal vejen ligges forbi den store basar.
Den store basar er en overflod af handelsstræder med souvenirbutikker fra a til å. Selvom enhver novice ved, at man skal prutte hårdt om prisen ved et sted som denne basar, så ryger man alligevel ind i nogle handlende, som angiveligt har lagt denne (u)skik bag sig og i stedet opererer med faste priser.
Her er mulighed for at købe de smukkeste små tøfler i guld og rød velour, flere meter guldstof og en hel dragt med vest, pandebånd og bukser – alt med guldbroderier.

Header
Subject
Body
Footer