Nyhedsbrev

Tjekkiet - smukke landskaber og dejlig øl

Tjekkiet

Tjekkiets nutidshistorie er fyldt med store forandringer. Den seneste forandring var i 1993, da det daværende Tjekkoslovakiet ved et helt fredeligt opgør blev Tjekkiet og Slovakiet. Fire år tidligere, i 1989, faldt Berlinmuren og i Tjekkoslovakiet forsvandt kommunistregimet ved den såkaldte fløjlsrevolution. I 1968 marcherede Sovjetunionen ind i Tjekkoslovakiet og satte en effektiv stopper for den demokratiseringsproces, som da spirede i landet.

På trods af, eller måske snarere takket være, alle omvæltningerne er Tjekkiet måske i dag det østland, som har klaret omstillingen til vestens markedsøkonomi bedst. I Tjekkiet er der omfattende rigdomme af historiske og arkitektoniske skatte. Der er næsten en overflod af gotiske kirker, renæssanceslotte og paladser fra Barokken.

Meget af det tjekkiske landskab er landligt og fredfyldt. Lavlandet Mähren er desuden relativt godartet, hvilket gør området populært blandt cyklister. I Böhmen er naturen på sin vis mere dramatisk. For den som rejser rundt på egnen er de smukke vejrbidte sandstensklipper i de nord- og østliggende dele et selvskrevet mål.

Tjekkerne er et øldrikkende folkefærd, som i gennemsnit nedsvælger 160 liter øl per år og per person. Det kan godt forklares, at pilsneren blev opfundet i Böhmen, og at det tjekkiske øl af mange bliver anset for at være det bedste i verden. Tjekkisk øl er kultur, og det skal tappes med følelse, og drikkes på stedet. Hvis den tjekkiske pilsner er meget omtalt, så er der betragtligt mere stille, når det drejer sig om det tjekkiske køkken, som mest bygger på kød og pølse lavet på traditionel vis. Til dette serveres kartofler og knödel. Hvis du vil prøve en typisk tjekkisk ret, skal du bestille svinekød med knödel og surkål. Maden er blegt krydret på grænsen til det intetsigende, og pynt er der ikke tale om. Til gengæld er portionerne rigelige.

Header
Subject
Body
Footer