Nyhedsbrev

Grækenland - porten til Asien

Grækenland

I Grækenland mødes Europa och Orienten. Her blev demokratiet født og de former for politik, som vestens lærde plejer at hylde. Her blev litteraturen født, den avancerede byarkitektur, ja, de fleste af alle videnskaber og al kunst. Her startede alt.

Grækenland er vores port til Asien: maden har mere til fælles med Mellemøsten (baklava, kebab/gyros, vinbladsdolme) end med Europa, og musikken lyder mere vemodig østerlandsk end latinskt romantisk.

I nord har Grækenland grønne skove og rislende bække med fine vandremuligheder, og til og med bjerge med sne og ikke så dårligt skiløb. I syd er Grækenland mere tørt, fladt, varmt og mere urbant. Stor-Athen er en svulst af udstødningsgasser, som rummer halvdelen af landets befolkning på cirka ti millioner, mens byerne på landet er hvidkalkede og søvnige med en duft af  rosmarin og oregano.

Mange forbinder først og fremmest Grækenland med øverden. Nogle øer er skovrige og opdyrkede, men de fleste er karrige med bjerge. En verden som venter på at blive opdaget med bjerggeder, overraskende forskellige lokale kulturer, uendelig afkobling fra Europas stressede metropoler, sorte oliven, arkæologiske fortidsminder og fantastiske vige med Europas klareste badevand.

At være indehaver af titlen "Landet hvor demokratiet blev født" er ikke altid let. 1967-1974 var Grækenland et militærdiktatur, hvor oppositionelle blev tortureret til døde i fangehuller, men både før og efter denne periode har demokratiet fungeret tilfredsstillende. Et socialdemokratisk parti (pasok) og et konservativt/liberalt parti (neo demokratia) dominerer, og afløser hinanden ved omtrent hverandet valg.

Og takket være generøse EU-bidrag, mange besøgende turister og vanvittige samt kreative private foretagender (typisk asiatisk) går økonomien nu også godt.

Header
Subject
Body
Footer