Nyhedsbrev

Holland - fladt og cykelvenligt land kendt for deres tulipaner

Holland

Når folk snakker om tætbefolkede områder på jorden, nævnes ofte Bangladesh, Indien og Kina samt andre relativt fattige lande. Glem dem! Ser man bort fra Singapore og nogle andre bystater, er det Holland som er verdens mest tætbefolkede land. Der er ikke rigtig tilstrækkeligt med landjord. Derfor har man ekspanderet ud i havet. Ved hjælp af kunstige diger ”dijken” har man tørlagt havbunden og endda fået noget af den mest frugtbare lerjord, man kan tænke sig.

I Holland, som aldrig bliver højere end 50 meter over havet og ofte ligger under havoverfladen, gror jorden i drivhuse med rekordfart og forsyner verden med tulipanløg og afskårne blomster. I Holland spiser køerne sig fede og forsyner verden med Edamer og Gouda.

Holland er urbant. En skov er en trægruppering med stenbelagt sti, og et skilt som bekvemt viser vejen. Holland er kosmopolitisk, rigt og verdensvant. I århundreder har handlen altid haft førsteprioritet, ikke jorden eller jagt. Det har skabt et åbent liberalt samfund, hvor forskelligheder tolereres og respekteres.

Gennem flere hundrede år har Holland- eller Nederland - været kastebold mellem den tyske kejser og den spanske konge. Et resultat heraf er, at den ene halvdel af hollænderne i dag er protestanter og kalvinister, den anden halvdel katolikker. Selv samfundet, partierne og interesseorganisationerne er i mangt og meget opdelt efter dette religiøse mønster.

Holland er fladt og cykelvenligt, har lange vilde strande indrammede af marehalmsbevoksede klitter, mange velforsynede museer (ikke mindst med hollandsk renæssancekunst), små hyggelige historiske byer som Delft, Haag og Groningen og store verdensvante metropoler som Amsterdam og Rotterdam.

Og når du er blevet træt af Heiniken (hvilket er svært at blive) og hollandsk husmandskost (hvilket er lidt lettere at blive), kan du hengive dig til mad, musik og anden kultur fra tidligere hollandske kolonier som Hollandske Indien (i dag Indonesien) og Hollandske Guyana (i dag Surinam), resterne af det mægtige verdensomspændende Ostindiske Kompagni.

Header
Subject
Body
Footer