Tyrkiet - landet som binder Europa og Asien sammen

Tyrkiet

Tyrkiet er dobbelt så stort som Sverige og har så afvekslende kultur og natur, at landet virker som et eget lille kontinent. Fortid og fremtid vælter rundt på den bjergrige landmasse, som forbinder Europa med Asien.

Istanbul er Orientens New York med klubber og techno lagt i lag oven på fundamentalismen og årtusinders historie. Sydkystens turiststeder er også moderne. Anatoliens indland er derimod en rejse tilbage i tiden. Længst mod øst er naturen centralasiatisk med store græssletter, sneklædte vulkaner og sodasøer.

Ved Sortehavets østkyst klatrer Kackarbjergene op fra grøn frodighed med tedyrkninger og rhododendron. Højsletten omkring Konya er et kort intermezzo inden de spidse Taurusbjerge styrter lige ned mod Middelhavet. Naturen langs den ægæiske kyst er blød og indsmigrende med oliven- og citrustræer. Antikke levn indrammer flere af turiststederne. Troja, Catal Höyük og Efesos hviler på tyrkisk grund.

Profeten Abraham, Homeros og apostlen Paulus blev født her. Alligevel er landets historie kort. I 1929 skabte Atatürk Tyrkiet på det ottomanske riges ruiner. Målet var et stærkt og moderne land. Vejen til målet var lang og hård.

Landets 2 største minoritetsgrupper, kurdere og armeniere, har gjort blodige oprør. Forbrydelser mod menneskerettighederne har ført til kraftig kritik af Tyrkiet fra blandt andet Amnesty. Landets ambitioner om medlemskab i EU giver dog håb om demokratisk udvikling. Til trods for en delvis tragisk historie er Tyrkiet et yderst venligt og gæstfrit land.

Det tyrkiske køkken regnes for at høre til verdens bedste. Iskender kebab med youghurt og tomatsovs, ligesom köfte (orientalske kødboller) og pide (tyrkisk pizza) hører til specialiteterne.

Header
Subject
Body
Footer