Nyhedsbrev

Istanbul - en smuk metropol hvor Øst møder Vest

Istanbul

Da Konstantin den store i år 326 svuppede rundt i leret ved Bosporus, lagde han grunden til en by uden sidestykke i verden. 2 verdensdele, 2 have og så småt også 2 religioner sammenfletter det brogede tapet, som i dag hedder Istanbul. For byen er snarere en bro end en barriere mellem Europa og Asien. Her mødes, eller rettere, her støder verdensdelene frontalt sammen. Bønneudråberne, fundamentalisterne, technoklubber og tatoverede bøller. Alt er selvfølgeligt i en by, som hviler på årtusinder med guldrandet historie. Romerne kom, Byzans blev skabt og gik under, ottomanerne væltede ind fra øst, inden den sidste sultan til slut kapitulerede for Atatürk. Det spillede ingen rolle, at han flyttede hovedstaden til Ankara. Istanbul forbliver Tyrkiets pulserende hjerte.

I dag bor her 12-17 millioner mennesker. Bosporus' blågrønne vand deler staten i 2 lige store halvdele. På den europæiske side findes al historie: sultanernes Topkapipalads, de gamle tyrkiske bade, Hagia Sofia, Den Blå Moske og den store basar. På den asiatiske side flyder byen væk i et hverdags-Istanbul. Det meste er nyt, gulbrunt og hverdagsagtigt.

Istanbuls forlystelsesliv står for den absolutte modsætning. Langs paradestrøget Istiklal syder det af natteliv over og under alle grænser. Transvestitter, bøsser, heavy metal rockere, ludere, techno, disko, mavedans og klagende arabesk. Alt har deres selvfølgelige klubber.

Det samme gælder maden. Hvidløgsyoughurt og trækulsgrillede shiskebab, friturestegte muslinger, pistacienødder, raki og hvidvin. Istanbul byder også på meget finkultur. Selv om det folk er mest stolt over, er fodboldklubberne Galatasaray, Fenerbache og Besiktas.

Header
Subject
Body
Footer