Seværdigheder og kultur i Budapest

Budapest

Budapest er indbyggertallet for nedadgående, hvilket skyldes en kombination af faldende fødselstal og stigende huspriser, der logisk nok får befolkningen til at flytte til billigere egne. Men de ungarere, der bliver boende, kan nyde en by med en smuk arkitektur, særlig interessant er påvirkningen fra Eiffeltårnets far, Gustave Eiffel.

Turistinformationen hedder Tourinform. Distrikt V, Sütó utca 2.

Parlamentet, historisk og arkitektonisk interessant bygning.

Den gamle by og slotsområdet. Gå rundt i de gamle kvarterer på Buda-siden og besøg Nationalgalleriet med ungarske kunstnere.

Broerne over Donau, som forener Buda og Pest. Den mest kendte, Kedjebroen, er oplyst med lamper om aftenen.

Synagogen, i de gamle jødiske kvarterer. Visse aftener er der klassiske koncerter.

Gellértbadet, et smukt gammelt badehus hvor du kan unde dig lerindpakning eller kropsmassage.
 
Stilfuld markedsplads
En af de mere interessante ting, man kan opleve på Pest-siden, er en stor stålbygning, der på mange måder minder om Eiffeltårnets konstruktion; den er dog ikke høj, men lav og bred. Bygget i 1893-96 af en af Ungarns berømte designere, Samuel Petz, der er stærkt inspireret af Eiffel, som har bygget den ene af de tre stationsbygninger i Budapest.

Markedspladsen, der ligger ved Soház út, er fuld af liv allerede fra morgenstunden, og på de 180 stande handles med alverdens madvarer. Af særlige specialiteter kan nævnes gåselever, ungarsk salami og dessertvinen Tokajer, som sælges til fordelagtige priser. Man kan med fordel købe sin morgenmad rundt om på markedet og nyde stemningen, inden byen for alvor vågner. Maden er ganske billig i boderne; en sandwich kan fås for seks kroner og en juice for halvanden krone! Der findes også en morgenmadsrestaurant, Fakanál – der betyder træske – med et mere veldækket morgenbord med bacon, æg, brød, juicer, kaffe, te, wienerbrød og så videre, men til mere internationale priser. Her koster et måltid ti euro eller omkring 75 kroner.

Vil man købe varer, kan der rundt om på markedet købes såvel håndlavede souvenirs i alle afskygninger – adskillige mere sjældne end kønne – fisk,  kød, pølser, grøntsager og meget andet. Generelt kan man holde øje med ordet 'Akcio!', der betyder 'tilbud'. Et kilo vandmelon kan f.eks. fås for en bagatel af 1,25 krone!

Header
Subject
Body
Footer