Seværdigheder og kultur i Helsinki

Helsinki

Turistinformationen ligger på Rihkamakatu 4, www.porvoo.fi.

Senatstorvet/Senaatinori, i centrum. Her ligger den berømte Storkyrkan, som, ligesom torvet, blev tegnet af arkitekten Carl Ludvig Engel. Forbilledet for torvet er Sankt Petersborg, hvilket har gjort, at Senatstorvet i utallige Hollywoodfilm har fået lov til at repræsentere den russiske by. Midt på torvet står zar Alexander II, som et symbol på Ruslands store indflydelse på Finland i 1800-tallet. På taget af Storkyrkan, eller Domkirken som den også kaldes, står figurer af de tolv apostle og skuer ud over torvet og Helsinki-universitetets gul-hvide hovedbygning i empirestil, som også ligger her.

Lige over for universitetet ligger Stadsrådsborgen, hvor statsministern har sit kontor på anden etage. Nogle skridt derfra ligger det ældste stenhus i Helsinki, som blev bygget i 1757.

Tempelpladsens kirke/Temppeliaukio, Lutherinkatu 3. Denne halvunderjordiske kirke er hugget ud i bjerget og er en af Helsinkis største turistattraktioner. Kirken fra 1969 har en grottelignende atmosfære og bruges ofte til gospel og klassiske koncerter. Løfter du blikket, vil du se en af grundene til den gode akustik - 22 km kobbertråd som er lagt ind i taget.

Brunnsparken /Kaivopuisto. For længe siden var Brunnsparken et populært badested for rige russere, men i dag er det Helsinki-borgernes grønne oase i sommermånederne. Her medbringer du med fordel et tæppe til at sidde på og nyde al frodigheden og lytte til nogle af de udendørskoncerter, som ofte holdes her. Hvis du sidder med udsigt over vandet, vil du se, hvordan finnerne ifølge gamle traditioner kommer hertil og håndvasker deres tæpper i havet. Du vil også opleve deres store passion for både, da havnen og havet ud for praktisk talt er fyldt med dem. Uspenskijkatedralen, på Skatudden, er nordens største ortodokse kirke.

Uspenskijkatedralen fra 1868 med sine "løgkupler", som symboliserer flammer, er lige så smuk indefra som udefra. Når du er gået op ad trapperne og stiger ind i det store hvælv, som holdes oppe af de fire gigantiske granitsøjler, vil du blive mødt af røgelsesduft, tændte lys og en flere meter høj altervæg, som er imponerende rigt udsmykket.

Kiasma, Mannerheiminaukio 2. Det mest kendte museum i Helsinki er sikkert Kiasma med sin store kollektion af samtidig kunst af både indenlandske og udenlandske kunstnere. Med lidt kunstinteresse forsvinder en eftermiddag af din Finlandsferie snart her.

Torvehallerne/Kauppatori. Nede ved havnen ligger torvehallerne, hvor du kan købe fisk og souvenirer eller bare nyde en sydende markedshandel, især om sommeren. Skuer du mod Esplandeparken, ser du Ville Vallgrens havfruestatue Havis Amanda, som da den blev opført i 1941, blev anset for anstødelig med sine blottede bryster. I dag er den et af de største symboler på Helsinki.

Sveaborgs fæstning/Suomelinna. Et kvarters bådfærd fra torvehallerne ligger Sveaborg fæstning, som er et af Finlands mest betydningsfulde bygningsmonumenter. Siden 1991 er Sveaborg, sammen med det omkringliggende miljø, optaget på UNESCO’s verdensarvliste. Den historisk vigtige fæstning er i dag omgivet af gallerier, museer og caféer. Om sommeren er det et favoritpicnicsted for borgerne i Helsinki, som i weekenderne gerne tager sig et glas eller to i det grønne.

 

Header
Subject
Body
Footer