Historiske begivenheder i Stockholm´s historie

Stockholm

Præcis hvornår Stockholm blev grundlagt er svært at sige, men byen fandtes i hvert tilfælde i 1252 ifølge to dokumenter, som Birger Jarl udfærdigede på dette tidspunkt. Den glimrende beliggendhed som en lås mellem mellem Mälaren og Østersøen gjorde, at Stockholm ekspanderede hurtigst i landet, og i 1289 var byen den største i riget. I senmiddelalderen blev byen en magtfaktor i det rigspolitiske spil mellem de danske unionskonger og den af stureslægten anførte nationale bevægelse. Det hele sluttede med en massehenrettelse i 1520 af førende svenske oppositionelle, Stockholms blodbad.

Gustav Vasa lånte penge af Hansaerne, gjorde oprør mod Kristian II og løsrev Sverige fra den nordiske union. På den svenske midsommeraften i 1523 marcherede han ind i Stockholm, som nu blev kongelig hovedstad. Det svenske Østersøvælde blev så styret fra slottet Tre kronor, indtil det brandt ned i 1679 og betød enden på Stormagtsvældet.

Dårlig høst, pest og krig indledte en nedgangsperiode. Først i slutningen af 1800-tallet bliver Stockholm stærk igen ved industrialiseringen. Brede boulevarder og flotte huse blev bygget, og byen bliver en ægte metropol.

Header
Subject
Body
Footer